Zo grappig…wanneer er een uitzending is van Jamie op 24 kitchen waarin hij iets maakt dat ook op mijn site staat, schieten de bezoekersaantallen de lucht in en ik besloot dus maar om varkensschouder met venkelzaad, laurier en gepofte appel te maken uit zijn boek, Save with Jamie.
Vooral mijn bloemkool rijst en groenten curry is populair maar ook de feesttaart en de chili van runderschenkel doen het goed…
En ook dit gerecht stelt niet teleur, de kids vonden de korst die er op deze manier op kwam zo lekker en de gepofte appeltjes waren een heerlijke toevoeging.
Een nadeel heeft deze manier van bereiden, mijn oven wordt echt ontzettend vet…zucht er staat een zelfreinigende oven op mijn verlanglijst.
Ingrediënten:
1 theelepel venkelzaadjes
zout en peper
1 varkensschouder van ongeveer 2 kilo
olijfolie
3 uien
10 verse laurierblaadjes
4 appels
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Plet de venkelzaadjes met zout en peper in een vijzel. Wrijf hiermee de schouder in samen met de olijfolie.
- Rooster 1 1/2 uur in de oven in een ruime braadslede. Pel ondertussen de uien en snijdt in kwarten. Als de tijd is verstreken zet je de oven op 130 graden Celsius, voeg de uien en laurierblaadjes toe en leg de schouder erop. Voeg 750 ml water toe en laat nog 4 uur garen in de oven.
- Na 2 uur schep je wat stoofvocht over het vlees. Maak een inkeping rondom de appels en leg ze bij het vlees in de braadslede. Na nog 2 uur kijk je of het vlees makkelijk uit elkaar te trekken is. Zo niet geef het dan nog een klein uurtje in de oven.
- Haal het vlees uit de oven, leg het samen met de appels op een schaal en dek even af. Plaats de ovenschaal op het fornuis, voeg een eetlepel bloem toe en laat even koken totdat de saus dikker wordt. Giet de saus door een zeef en serveer met het vlees.
Ik serveerde dit, zoals Jamie in zijn boek save with Jamie, met gestoofde rode kool en gebakken knolselderij. Het was een perfecte combinatie.
Varkensschouder met venkelzaad, laurier en gepofte appel
(Gebaseerd op een recept uit Bespaar met Jamie van Jamie Oliver)
One thought on “Varkensschouder met venkelzaad, laurier en gepofte appel”