Aubergines zijn een beetje vreemde groenten met een bijzondere kleur. Ze hebben niet heel veel smaak van zichzelf en zijn daarom erg veelzijdig in het gebruik. Vooral de midden oosterse en mediterrane keuken hebben veel gerechten waarin aubergine gebruikt wordt. Deze heerlijke Caponata is een Italiaans gerecht, bijzonder door een zoete, zure en complexe smaak.
Tijdens onze vakantie op Sicilië proefde ik daar natuurlijk ook caponata en ik nam zelfs een blikje mee terug, want ja dat spul verkopen ze daar zelfs in potjes en blikjes. Ik kan wel zeggen dat deze zelfgemaakte versie de moeite zeker waard is.
Soms wordt dit gerechtje ook wel vergeleken met een aubergine jam omdat het toch wel een zoete toets heeft. Wij vonden het in ieder geval heel erg lekker en vooral na een nachtje in de koelkast erg vol van smaak.
Ik maakte dit voor een feestje en serveerde het op toast maar ik weet zeker dat dit ook heerlijk is met pasta of rijst.
Wat heb je nodig voor de caponata:
- olijfolie
- 2 aubergines
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- zout en peper
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 60 ml water
- 1 blik tomatenblokjes
- 150 gram groene olijven, grof gehakt
- 120 ml witte wijn azijn
- 75 gram gele rozijnen
- 2 eetlepels kapertjes, afgespoeld en uitgelekt
- 1-2 eetlepels suiker
- flinke handvol basilicum blaadjes
- 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
Hoe maak je de caponata :
- Verwarm een laagje olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak hierin de blokjes aubergine rondom bruin. Laat de aubergine uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met zout. Schep de uitgelekte aubergine in een ruime schaal.
- Giet het grootste gedeelte van de olijfolie uit de pan en bak in de achtergebleven olie de uien en selderij met wat zout en peper totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de tomatenpuree en water toe, roer goed door.
- Voeg de tomaten uit blik toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de olijven, azijn, rozijnen, kappertjes en suiker erdoor en laat onder af en toe roeren iets indikken.
- Schep de tomatensaus in de kom bij de aubergine, voeg de basilicum en pijnboompitten toe en roer door. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voor je het serveert.
Smakelijk eten!
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!