Kikkererwten dat klinkt niet erg lekker. Zoiets als ratatouille (een rat en een tattoo) en alleen al daarom hoor je vaak dat hummus ook niet lekker zou zijn. Maar net zoals Ratatouille een hele leuke film is, is hummus ook echt ontzettend lekker, vooral wanneer je het zelf maakt.
Het kost even wat tijd en ik moest eerst ook even goed zoeken naar de ingrediënten maar alweer bracht de AH uitkomst. Later zag ik dat de sesampasta ook bij de Turkse bakker op de plank staat. En het daar gekochte brood smaakt trouwens ook heerlijk met de hummus.
Wat heb je nodig voor de hummus:
- 200 gram gedroogde kikkererwten (je kunt ook een blik nemen)
- 140 gram tahini oftewel sesampasta
- 4 theelepels citroensap
- 2 teentjes knoflook, geperst
- snufje komijnpoeder
- 1 ½ theelepel zeezout
- olijfolie
- pijnboompitten, geroosterd
- hot saus
- paprikapoeder
Hoe maak je:
- Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water. Spoel de kikkererwten af en doe ze in een pan met een liter water, breng dit aan de kook. Kook de kikkererwten op een laag vuur gaar, dit duurt ongeveer een uur.
- Giet ze af en bewaar een beetje van het kookvocht. Haal de losse velletjes van de kikkererwten af. Dit is wel veel werk maar zeker de moeite waard.
- In een keukenmachine meng je de sesampasta, citroensap, knoflook, komijn en zout tot een glad papje. Voeg de kikkererwten toe aan het sesammengsel in de keukenmachine. Meng totdat alles mooi glad is, voeg eventueel nog wat kookvocht toe om het iets dunner te maken. Proef even en voeg indien nodig nog wat extra zout of citroensap toe.
- Giet er een scheutje lekkere olijfolie. Je kunt naar eigen smaak nog hot saus, geroosterde pijnboompitten en wat paprikapoeder toevoegen.
Serveer met brood, volkorencrackers, groenten zoals wortel, komkommer of wat je maar geschikt lijkt.
De inspiratie voor de hummus
Gebaseerd op een recept van Saving room for dessert
Smakelijk eten!
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!
One thought on “Hummus zelf maken”