Risotto met geroosterde zoete aardappel

Het leek me leuk om eens een keer Risotto te maken, je ziet werkelijk overal recepten voorbij komen in alle bladen, websites en de kookprogramma’s. Sommige recepten gebruiken alleen een uitje en wat bleekselderij om de rijst op smaak te brengen en ook vis is een vaak gebruikte toevoeging. En ineens zag ik het licht, Risotto met geroosterde zoete aardappel.

Vraag me niet waarom mijn keuze op deze risotto viel, maar spijt had ik er niet van. Het was heerlijk en mijn dochter toch een vrij lastige eter, wilde niks anders eten dan risotto nadat ze deze geproefd had.

Risotto met geroosterde zoete aardappel

Ingrediënten:

1 medium zoete aardappel, geschild en in stukjes
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel gerookte paprika poeder
¼ theelepel zout
¼ theelepel peper
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels boter
1 sjalotje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
300 gram arborio rijst
250 ml droge witte wijn
1 liter groente of kippenbouillon
Grana padano kaas
4 plakjes bacon, gebakken en verkruimeld.
3 eetlepels verse kruiden( peterselie, rozemarijn…enz)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Meng in een lage ovenschaal de zoete aardappel met 2 eetlepels olijfolie, zout peper, nootmuskaat en het gerookte paprikapoeder. Spreid het mengsel gelijkmatig uit over de bodem van de ovenschaal, plaats dit 30 minuten in de oven. Roer het ongeveer elke 10 minuten even door. Haal het mengsel uit de oven, prak het fijn tot een puree en zet even apart.
  2. Verwarm in een pan de bouillon ( Ik maak de bouillon met een blokje) tot net tegen de kook aan.
  3. In een grote pan verhit je de rest van de boter en de olijfolie. Voeg het sjalotje toe en fruit dit even aan. Voeg dan de knoflook toe en laat heel kort meebakken. Voeg nu de rijst toe en bak dit totdat de korrels glazig worden. Voeg de wijn toe en blijf roeren totdat de meeste wijn opgenomen is.
  4.  Voeg nu ongeveer 300 ml van de bouillon toe en blijf roeren totdat de meeste bouillon is opgenomen. Voeg dan weer een deel van de bouillon toe. Herhaal dit tot alle bouillon is toegevoegd en de rijst nog enigszins bite heeft maar toch zacht is. Het kan zijn dat je daarvoor niet alle bouillon nodig hebt of dat je juist nog wat meer vloeistof nodig hebt. Proef af en toe even of de rijst goed is.
  5. Als de rijst klaar is roer je er de zoete aardappelpuree doorheen en laat dit nog even meekoken. Haal de pan van het vuur en voeg de geraspte kaas en een klontje boter toe. Laat de risotto een paar minuten rusten met de deksel op de pan.

Schep de rijst op een bord en strooi er wat van de verkruimelde bacon en fijngehakte kruiden overheen. Rasp er als laatste nog wat extra kaas over!

Risotto met geroosterde zoete aardappel
(Gebaseerd op een recept van How sweet it is)

Smakelijk eten!

Summary
Recipe Name
Risotto met geroosterde zoete aardappel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 5 Review(s)
Cookingdom

View Comments

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago