Mac & Cheese

Wat is mac & cheese nu echt, macaroni met gesmolten kaas?

Naar mijn idee is Mac & Cheese niet heel erg populair in Nederland. Het is toch meer een Amerikaans iets, nogal machtig en vet. Vooral veel kaas en een dikke saus met Macaroni die daarna nog even de oven in gaat met wat broodkruim of paneermeel. Nadat ze hier al een aantal keer om Mac & cheese hadden gevraagd (Hoe ze erbij komen is me een raadsel) me er toch maar eens op gestort en op onderzoek gegaan op het net. Ik was er al snel achter dat er toch wel veel kaas voor gebruikt wordt en bijna een liter melk en/of room om een saus te maken. Eigenlijk is het een soort kaassoep met macaroni.

De eerste keer dat ik het probeerde vonden ze het hier allemaal heerlijk maar nog wat flauw, te weinig “kazig”. Dus bij de volgende poging extra pittige kaas toegevoegd en wat meer smaak in de vorm van knoflook en tijm. Het resultaat mocht er zeker zijn!

Mac & Cheese

Ingrediënten:

500 gram macaroni
boter
2 teentjes knoflook
1 theelepel verse tijmblaadjes
40 gram bloem
700 ml melk
200 ml kookroom
1 eetlepel  Engelse mosterdpoeder
1/2 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel kardemom
zout en peper naar smaak
350 gram geraspte kaas naar keuze
50 gram broodkruim
Grana Padano kaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Kook de macroni volgens de aanwijzingen op de verpakking maar zorg dat hij echt net beetgaar is.
  2. Smelt de boter in een ruime pan, fruit de knoflook en de tijm even mee, laat niet bruin kleuren. Voeg de bloem toe en laat dit 2 minuten koken onder voortdurend roeren. Voeg langzaam de melk en room toe, blijf voortdurend roeren zodat er een glad mengsel ontstaat. Laat het op het vuur staan totdat het sausdikte heeft.
  3. Roer mosterdpoeder, nootmuskaat, kardemom, zout en peper door de saus en haal de pan van het vuur. Voeg de kaas toe en roer totdat de kaas is gesmolten. Meng de macaroni door het kaasmengsel en doe dit in een ingevette ovenschaal.
  4. Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak de broodkruimels lichtbruin, strooi dit over het pasta mengsel. Rasp er wat Grana Padono kaas over. Bak 20 minuten in de oven en laat even afkoelen.

Mac & Cheese
(Gebaseerd op een recept van Versus from my kitchen)

Cookingdom

View Comments

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago