Deze cake kwam ik tegen en ik vond het idee zo leuk! Ik herinnerde me vaag zo’n soort cake eerder gezien te hebben…Maar had me toen niet echt gerealiseerd dat een taart met vierkantjes en omhult door marsepein een Battenberg cake is. Het lijkt misschien allemaal wat ingewikkeld maar dat valt erg mee, het meeste werk was eigenlijk nog het indelen van het cakeblik en het op maat knippen van het bakpapier 😉
Cake bakken is altijd leuk en zelfs al komen ze niet altijd even mooi uit het bakblik smaken doen ze eigenlijk altijd wel. Dit baksel was prachtig en volgens mijn middelste voelde het “grappig” wanneer je erop duwde, het veerde netjes terug.
Dit is de eerste cake ooit die ik bakte met amandelmeel, ik weet nu al dat ik dit basiscake recept vaker ga gebruiken.
Ingrediënten:
Voor de cake:
175 gram zachte boter
175 gram licht bruine basterdsuiker
3 eieren
50 gram amandelmeel
140 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel amandel extract
roze voedselkleurstof
Voor de decoratie:
100 gram abrikozenjam
poedersuiker
500 gram marsepein
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Verdeel een vierkant bakblik in 2 stukken met behulp van aluminiumfolie of gebruik 2 kleine cakeblikjes. Bekleed ieder stuk met 2 stukken bakpapier. (Zie foto hieronder)
2. Doe alle ingrediënten voor de cake, behalve de kleurstof, in een grote mengkom en meng met de mixer tot er een glad beslag ontstaat. Giet de helft van het cakebeslag in een kant van het bakblik en meng de roze kleurstof door de andere helft. Vul daarmee het tweede deel van het bakblik. Maak de bovenkant netjes vlak en zorg dat alle hoekjes gevuld zijn. Bak ongeveer 30 minuten of totdat een satéstokje er schoon uitkomt.
3. Laat de cake’s 15 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster tot ze helemaal afgekoeld zijn. Leg de cake op een snijplank en snijdt van iedere kleur 2 nette rechthoekige stukken.
4. Verwarm de abrikozenjam in een klein pannetje en zeef de jam. Bestrooi je werkvlak licht met poedersuiker en rol hierop een kwart van de marsepein uit tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 10 cm. Bestrijk het oppervlak met de warme abrikozen jam en leg hierop 1 roze en een gele cake die je hebt bestreken met de jam. Smeer de bovenkant van de cake’s ook in met jam en plaats hierop de andere 2 gekleurde cake’s om en om met wat jam ertussen.
5. Rol de rest van de marsepein uit tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 25 cm. Smeer de overgebleven jam over de buitenkant van de in elkaar gezette cake. Til de marsepein voorzichtig op de cake en strijk glad over de cake. Snijdt eventueel stukjes die te ver over de rand komen af. Druk de marsepein met een vork vast op de onderste laag zodat er een mooi patroontje ontstaat.
Battenberg cake
(Gebaseerd op een recept van BBC Goodfood, maar geïnspireerd door de blog My name is yeh)
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…