Deze worteltaart maakte ik voor Pasen, maar worteltjes zijn oranje en morgen is het Koninginnedag koningsdag en dan is oranje ook een prima idee.
Worteltaart in plaats van oranje tompouce!
(Ga ik niet mee wegkomen hoor)
Maar heerlijk was deze taart wel…
De siroop die op het laatst over deze taart gaat maakt hem plakkerig, zoet en verslavend lekker. Tenminste nadat ik de worteltjes eraf had gehaald…
Helaas waren die taai geworden en niet prettig om te eten.
Ik heb een heerlijke cream cheese frosting gemaakt en daarmee de leegte opgevuld…en de taart nog wat zoeter en lekkerder gemaakt.
Ingrediënten:
Voor de gekarameliseerde worteltjes:
225 gram kleine waspeen, geschild en in de lengte gehalveerd
sap van 1 sinaasappel, zest voor de taart + sap van 1 sinaasappel
25 gram boter
4 eetlepels bruine suiker + 3 eetlepels bruine suiker
Voor de cake:
200 gram lichte bruine suiker
150 ml plantaardige olie
100 gram volle yoghurt
3 grote eieren
2 theelepels vanille extract
zest van 3 sinaasappels
sap van 2 sinaasappels, rest voor worteltjes
300 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel koekkruiden
1 eetlepel kaneel
250 gram worteltjes, geraspt
Voor de cream cheese frosting:
100 gram cream cheese
100 gram roomboter
100 gram poedersuiker
paar druppels vanille extract
Bereiding:
1. Leg de gehalveerde worteltjes in een pan in een enkele laag. Voeg de sinaasappelsap, boter, suiker en genoeg water toe om ze net onder te zetten. Breng aan de kook en laat inkoken tot het grootste gedeelte van de vloeistof verdampt is en de worteltjes in een plakkerige siroop liggen. Zet even apart.
2. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Vet een cakevorm van 23 cm in. Haal de gekarameliseerde worteltjes uit de pan en leg ze netjes op de bodem van de cakevorm met de platte kant naar beneden. Bewaar de siroop.
3. Meng de bruine suiker, olie, yoghurt, eieren, vanille en de zest van 2 sinaasappels in een kom. Meng in een andere kom de bloem, koekkruiden, kaneel en de geraspte wortel. Roer het natte mengsel door het bloemmengsel totdat er een glad beslag ontstaat en giet dit voorzichtig over de worteltjes in het cakeblik. Bak de taart ongeveer 45-50 minuten, totdat een sateprikker er droog uitkomt. Laat 20 minuten afkoelen in het bakblik.
4. Verwarm ondertussen de siroop en voeg de 3 extra eetlepels bruine suiker toe en het extra sinaasappelsap. Laat zachtjes koken totdat het weer wat ingedikt is en roer er dan de rest van de zest doorheen.
5. Keer de taart om op een groot bord en lepel er de warme siroop over. Ik had een springvorm gebruikt, de taart kwam er netjes uit.
De smaak van de wortels op de taart was goed, maar ze waren taai en ik vond dat niet bij de heerlijke taart passen. Ik heb de wortels voorzichtig eraf gehaald en cream cheese frosting gemaakt door 100 gram boter te mengen met 100 gram roomkaas. Wanneer dit goed gemengd was heb ik ongeveer 100 gram poedersuiker toegevoegd en een paar druppels vanille extract…Ik kon het niet laten op een oranje kleurtje te geven aan de frosting ter compensatie van de wortels 😉
Worteltaart
(Gebaseerd op een recept uit Goodfood april 2014)
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…