Vroeger als klein meisje vond ik het cakebeslag altijd al veel lekkerder dan de cake die mijn moeder ervan bakte. Mijn eerste eigengemaakte baksels waren ook cakeachtig…bv een appelcake naar mijn moeders recept en een hazelnootcake uit een oude allerhande. Helaas kan ik die recepten nergens meer vinden…Nadat ik deze bosbessen cake met munt en citroen in de Delicious zag staan bleef hij steeds ergens in mijn achterhoofd hangen en toen ik bij de groothandel een belachelijk grote bak blauwe bessen kocht kon ik niet wachten om hem te maken.
Natuurlijk kon ik het niet laten om een klein likje van het beslag te proeven…De uiteindelijke cake (bijna een taartje) was een van de lekkerste die ik ooit geproefd had.
Heel mijn keuken rook naar munt en citroen door de heerlijke suikersiroop, volgende week wanneer we hier verjaardagen vieren ga ik deze cake zeker weer maken en serveren met een bol ijs!
Ingrediënten:
1 eetlepel fijngesneden muntblaadjes
250 gram blauwe bessen
115 gram zachte boter
175 gram fijne kristal suiker
rasp van 1 citroen
2 eieren
100 ml melk
250 gram bloem, gezeefd
2 theelepels bakpoeder
20 gram geraspte kokos
Voor de citroen-munt siroop:
220 gram suiker
4 takjes munt
5 eetlepels citroensap
Voor erbij:
IJs
lemoncurd
Bereiding:
1. Bekleed een ingevette cakevorm met bakpapier en verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Schep de fijngesneden munt en de bosbessen door elkaar in een kom.
2. Klop de boter en de suiker met de mixer ongeveer 7 minuten totdat er een bleek en romig mengsel ontstaat. Meng er dan de citroenrasp door. Voeg het eerste ei toe en meng goed, voeg 1 eetlepel van de bloem toe en dan het tweede ei. Voeg nu langzaam de melk toe (het mengsel lijkt nu enigszins geschift). Spatel er nu grote lepels van de bloem doorheen, zodat je een glad beslag krijgt. Spatel er dan het bakpoeder, geraspte kokos en een snuf zout door.
3. Schep 1/3 van het beslag in de cakevorm en verdeel er 1/3 van het bosbessen/munt mengsel over, herhaal deze lagen nog 2 keer. Bak de cake 50 tot 60 minuten, tot een sateprikker er schoon uitkomt. Wanneer de cake te snel bruint kun je hem afdekken met aluminiumfolie. Laat de cake 10 minuten rusten in de cakevorm en laat hem daarna op een rooster verder afkoelen.
4. Verwarm nu voor de citroen munt siroop 185 ml water met de suiker en de takjes munt tot de suiker opgelost is. Breng aan de kook en laat zo’n 6 minuten inkoken. Roer er van het vuur af de citroensap doorheen. Laat een paar minuten afkoelen en haal er de munt takjes uit.
5. Prik met een sateprikker gaatjes in de cake en schenk de siroop er voorzichtig over. Serveer de cake met lemoncurd en ijs. Bestrooi met nog wat extra bosbessen en munt.
Bosbessencake met munt en citroen
(Gebaseerd op een recept uit Delicious juli 2014)
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…
View Comments
Die ziet er heerlijk uit!