Het viel me op toen ik dit recept voor gepocheerde hele kip aan het schrijven was dat er toch wel veel recepten met kip op mijn blog verschijnen…
En ik hoor nu in mijn hoofd die irritante reclameslogan:
Kip het meest veelzijdige stukje vlees! KIP!!
Daar zit natuurlijk wel iets in, komt nog bij dat mijn kinderen nogal dol zijn op kip, het goed verkrijgbaar is en zelfs wanneer je de plofkippen links laat liggen het nog steeds redelijk betaalbaar is…
Wanneer je deze manier gaat gebruiken om je kip klaar te maken begin dan ruim op tijd, want het kippetje moet na 25 minuten koken nog 3 uurtjes badderen in het kookvocht. Het resultaat is een heerlijk mals stukje vlees!
Ingrediënten:
1 hele kip
300 gram sperziebonen, beetgaar gekookt
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
Voor de dressing:
160 ml rijstazijn
60 ml sojasaus
60 ml mirin
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel geraspte gember
2 tenen knoflook, geperst
60 gram bruine basterdsuiker
gemalen chilivlokken (eventueel naar smaak)
2 stengels bosui, fijngesneden
Bereiding:
1. Bind de kip op met keukentouw. Leg de kip in een ruime pan, giet er koud water overheen en voeg 2 theelepels zeezout toe. Breng het water op hoog vuur aan de kook, schuim af en laat 25 minuten verder koken op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de kip 3 uur gaar worden in het warme water.
2. Maak de dressing door de azijn, sojasaus, mirin, sesamolie, gember, knoflook, suiker en eventueel chilivlokken in een pannetje te verwarmen totdat de suiker opgelost is. Roer 2 eetlepels van de gesneden bosui erdoor en haal de pan van het vuur.
3. Haal de kip uit het water en snijdt hem in stukken, plaats de stukken op een schaal. Leg er de bonen bij en strooi er de rest van de bosui over. Sprenkel er een aantal lepels van de dressing over, bestrooi met het sesamzaad.
We verwarmde de kip nog even in de magnetron met alvast wat van de dressing erover. De oudste dacht dat plakrijst er wel lekker bij geweest zou zijn
Gepocheerde hele kip met sperziebonen
(Gebaseerd op een recept uit Delicious september 2014)
One thought on “Gepocheerde hele kip met sperziebonen”