Deze chocolade bier cake is naar een recept van Nigella Lawson. Ik maak vaker recepten uit haar boeken en zelden word ik teleurgesteld.
Deze cake met veel chocolade en donker bier…is machtig, een klein stukje is meer dan genoeg. Maar hij is echt belachelijk lekker en zo makkelijk en leuk om te maken. Je maakt het beslag eigenlijk gewoon in een pan op het vuur!
Gebruik wel zoveel frosting als in het recept staat, deze cake heeft dat zoete echt nodig om de perfecte smaak te krijgen.
Bij een grote bierwinkel net over de grens in België vond ik chocolade bier, leuk voor de cake maar niet echt lekker om zo te drinken…
Ingrediënten:
250 ml donker bier
250 gram boter
75 gram cacao poeder
400 gram suiker
150 ml zure room
2 grote eieren
1 eetlepel vanille extract
275 gram bloem
2½ theelepel baksoda
Voor de frosting:
300 gram roomkaas
150 gram poedersuiker
125 ml slagroom
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius en bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier.
2. Giet het bier in een ruime pan, voeg de boter in stukjes toe. Wanneer alle boter is gesmolten roer je er de suiker en cacao poeder doorheen. Klop in een andere schaal de zure room met de eieren en het vanille extract tot een glad mengsel en voeg dit toe aan de pan met het biermengsel. Klop er als laatste de bloem en baksoda door.
3. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten tot een uur in de oven. Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster.
4. Als de cake afgekoeld is kun je de frosting maken. Meng de roomkaas met de poedersuiker tot een glad mengsel. Voeg de slagroom toe en en meng alles nog even goed. Smeer het roomkaas mengsel over de afgekoelde cake.
Chocolade bier cake
(Gebaseerd op een recept van Nigella Lawson)