Basilicum gehakt en citroengras rijst

Voordat ik aan het maken van de basilicum gehakt en citroengras rijst begon had ik het recept al eens doorgelezen…en ik had in mijn hoofd zitten dat de paprika, wortel en lente uitjes meegebakken zouden gaan worden.
Gelukkig kwam ik er tijdens het bereiden nog op tijd achter dat er een salade van gemaakt moest worden. Dat kwam enigszins als een verrassing, wel een heel positieve verrassing want dit was me toch een lekkere schotel. Echt zo’n gerecht waar ze hier blij van worden!

  • veel smaak
  • veel verschillende structuren
  • alles lekker in een schaal
  • er kan met stokjes gegeten worden
Basilicum gehakt en citroengras rijst By Cookingdom
Basilicum gehakt en citroengras rijst

Ingrediënten:

Voor de rijst:

1 blikje kokosmelk
1 blikje rijst
1 blikje water
1 eetlepel sesamolie
2 stengels citroengras, gekneusd

Voor de salade:

2 flinke wortels, grof gerapt
3 paprika’s in verschillende kleuren, in dunne reepjes
1 rode peper, fijngesneden
2 lente uitjes, in ringetjes
1 eetlepel vissaus
1/2 theelepel honing
sap van 1 limoen
2 eetlepels sojasaus

Voor het gehakt:

1 eetlepel plantaardige olie
4 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels verse gember, fijngesneden
500 gram mager rundergehakt
75 ml sojasaus
75 ml Thaise zoete chilisaus
2 handenvol verse basilicum blaadjes, grof gehakt

Voor erbij:

extra blaadjes basilicum
geroosterde pinda’s

Bereiding:

1. Maak eerst de rijst. Giet het blikje kokosmelk en een blikje water in een pan en breng aan de kook. Voeg een blikje rijst toe een scheutje sesamolie en de 2 stengels citroengras. Roer even goed door en laat dit met de deksel op de pan 10 minuten heel zachtjes koken. Haal de pan dan van het vuur en laat afgedekt nog een kwartier staan.
2. Voeg voor de salade alle ingrediënten samen in een ruime schaal en meng goed en zet even opzij.
3. Verhit de olie in een wok of ruime pan en bak de knoflook en gember even. Voeg het gehakt toe en bak totdat het bruin is. Giet er de soja saus en de zoete chilisaus bij, die er de helft van de basilicum bij en laat alles even sudderen. Haal van het vuur en roer er de rest van de basilicumblaadjes door.
4. Haal de stengels citroengras uit de rijst en verdeel de rijst over de borden, schep er het gehaktmengsel op en de salade. Strooi er pinda’s en nog wat extra basilicumblaadjes over.

Basilicum gehakt en citroengras rijst
(Gebaseerd op een recept van Half baked harvest)

Smakelijk eten!

Geef een reactie