Al een paar keer had ik kip Stroganoff gemaakt, zonder zakje saus. Het was best wel lekker maar ik miste iets…Iets pittigs, of eigenlijk miste ik gewoon smaak.
En toen vond ik dit recept van Jamie Oliver en alhoewel ik augurken wel enigszins vreemd vond om toe te voegen, heb ik het toch geprobeerd.
Het was echt zo lekker…geen zakje Stroganoff saus meer nodig voortaan. Het flamberen maakt dit gerecht wel helemaal af en het is ook iets dat je eens gedaan moet hebben in de keuken 😉 Wel heel voorzichtig natuurlijk…
Ingrediënten:
Voor de augurken:
2 kleine rode uien, geschild en in stukken
handjevol augurkjes
bosje peterselie
Voor de Stroganoff:
300 gram champignons, in plakjes
3 teentjes knoflook, geperst
500 gram kipfilet, in blokjes
1 volle theelepel zoet paprika poeder
1 citroen
scheutje Brandy of cognac
4 volle eetlepels magere yoghurt
scheutje melk
rijst voor erbij
tijm
Bereiding:
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg eventueel een paar takjes tijm toe voor wat extra smaak.
2. Maal de uien en de augurken grof in een keukenmachine. Snijdt de peterselie steeltjes fijn en de bladeren grof. Doe alles in een schaal, giet er wat van het vocht van de augurken over en strooi er zout over. Meng het goed door elkaar.
3. Bak de champignons in wat olijfolie met de knoflook en 2/3de van het augurkenmengsel totdat ze bijna gaar zijn. Bestrooi de kip met zout, peper, paprikapoeder en de zest van de citroen.
4. Schep de champignons uit de pan en bak de kip in wat olijfolie gaar. Voeg een scheutje brandy toe, steek dit voorzichtig aan als je wilt. Wanneer de vlammen gedoofd zijn voeg je de champignons, yoghurt en melk toe aan de pan, breng aan de kook.
5. Serveer de Stroganoff over de rijst en strooi er de rest van de augurken over “from a height” (erg populair hier die Jamie quote)
Kip Stroganoff met augurken
(Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver)