Ontbijt

Havermout scones met glazuur en havermout crumble

Toen ik deze havermout scones met glazuur en havermout crumble ging maken wist ik al wel dat scones maken eigenlijk zo makkelijk is dat het niet altijd goed gaat met het maken ervan, klinkt misschien wat tegenstrijdig…
Ik heb in de loop van de tijd geleerd dat je netjes moet afwegen, koude boter nodig hebt en vooral heel belangrijk: Mix niet te lang!

Eigenlijk kan het dan niet misgaan! Zo maakte ik al eens eerder citroen scones met bubbel water (Spa rood) en ook die kunnen eigenlijk niet mislukken als je voorzichtig omgaat met het deeg…

Havermout scones leek me dan weer wel wat spannender, maar door genoeg bakpoeder en baking soda te gebruiken werden ze heerlijk luchtig. Het ahorn siroop glazuur en de havermout crumble maken het helemaal af!

Havermout scones met glazuur en havermout crumble

Ingrediënten:

Voor de havermout scones:

220 gram bloem
135 gram havermout
65 gram bruine basterd suiker
2 1/2 theelepel bakpoeder
1 1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
170 gram koude boter, in stukje
175 ml karnemelk
2 theelepels vanille extract

Voor de glazuur:

125 gram poedersuiker
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel melk

Voor de havermout crunch:

40 gram boter
3 eetlepels bruine suiker
90 gram havermout
1/4 theelepel kaneel

Ingrediënten:

  1. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Meng in een ruime kom de bloem, havermout, suiker, bakpoeder, baking soda en zout. Voeg de boter toe en meng met je vingers of een vork totdat er grove kruimels ontstaan. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.
  2. Maak een kuiltje in het midden en giet hier de karnemelk en het vanille extract in. Meng met een pollepel of een spatel totdat er een plakkerig deeg ontstaat. Maak op een met bloem bestrooid werkvlak een vierkant van het deeg, ongeveer 3,5 tot 4 cm dik en snijdt in 12 kleinere vierkantjes. Bestrijk met wat melk en leg de scones op een bakplaat. Bak ze ongeveer 10-15 minuten in een voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
  3. Voor het glazuur meng je de ingrediënten tot een glad papje. Als het te dun is voeg je meer poedersuiker toe en als het te dik is kun je nog een beetje melk toevoegen.
  4. Voor de havermout crumble smelt je de boter in een steelpannetje, roer de suiker erdoor totdat het begint te borrelen. Roer de havermout en kaneel erdoor, zorg ervoor dat de havermout bedekt wordt met de suikersiroop. Laat de havermout 2 tot 3 minuten bakken, zodat de havermout geroosterd wordt en de suiker karameliseerd. Spreid de havermout uit op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen. Breek in stukjes. Bestrijk de afgekoelde scones met het glazuur en strooi er de havermout crunch over.

Havermout scones met glazuur en havermout crumble
(Gebaseerd op een recept van How Sweet Eats)

Smakelijk eten!


Summary
Recipe Name
Havermout scones
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Cookingdom

View Comments

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago