Categories: DinerRecepten

Zoete aardappel stamppot met 2 soorten kool

Hier in Brabant is afgelopen weekend het carnavalsfeest weer losgebarsten! Deze zoete aardappel stamppot met 2 soorten kool is een lekkere manier om een goede bodem te leggen voor al de drank die deze dagen gedronken kan gaan worden! Echte tradities rondom het eten met carnaval ken ik niet, maar boerenkool stamppot met worst is wel iets wat vaak op het menu komt deze dagen.

Deze iets andere versie met zoete aardappel en ook nog witte kool is een heerlijke variatie op de klassieke stamppot.
Eigenlijk ben ik stiekem helemaal niet zo dol op stamppot, maar met deze maak je me toch wel heel blij.

En dan moet ik ook nog bekennen dat dit de eerste keer was dat ik boerenkool maakte en at!

Zoete aardappel stamppot met 2 soorten kool
Ingrediënten:

300 gram gesneden boerenkool
300 gram gesneden witte kool
1 kg zoete aardappelen, geschild en in blokjes
olijfolie
3 rode uien, geschild en in halve maantjes
125 gram magere spekreepjes
2 eetlepels grove mosterd

Bereiding:

  1. Doe de boerenkool in een ruime pan met een flinke bodem water, breng aan de kook en laat 10 minuten koken, voeg dan de witte kool toe en laat nog eens 10 minuten koken. Ondertussen kook je in een andere pan de zoete aardappels gaar in ongeveer 20 minuten.
  2. Bak de ui met het spek in een koekenpan met wat olijfolie totdat de spek krokant is en de uien beginnen te kleuren
  3. Giet de aardappels af en laat het koolmengsel goed uitlekken in een vergiet. Stamp nu alles door elkaar en voeg de mosterd toe. Mocht de stamppot te droog zijn, kun je nog wat kookvocht toevoegen.
  4. Verdeel de stamppot over 4 borden en schep er het spek-uien mengsel overheen.

In het originele gerecht werden de aardappels en de kool tegelijk in 1 pan gekookt. Zelf vind ik, dat je door ze apart te koken meer grip hebt op de gaarheid zodat er enigszins stevigheid blijft in je stamppotje.

Zoete aardappel stamppot met 2 soorten kool
(Gebaseerd op een recept uit de Allerhande januari 2016)

Smakelijk eten!

Summary
Recipe Name
Zoete aardappel stamppot met 2 soorten kool
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.5 Based on 7 Review(s)
Cookingdom

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago