Dit is best een beetje vreemd recept…Gezouten eierdooier met gehakt en rijst!
Een flinke tijd geleden alweer zag ik dit voorbij komen op een food blog en ik kreeg het maar niet uit mijn hoofd. Het enige wat dan helpt is het ook echt eens klaar te maken.
Natuurlijk moet er dan eerst nog wat gegoogeld worden maar ik vond niet echt iets wat hier op lijkt, een vrij uniek receptje dus eigenlijk. Wel vond ik een recept voor eierdooiers die veel langer gezouten werden en dan geraspt kunnen worden als smaakmaker, bijna als Parmezaanse kaas.
Speciaal voor dit recept kocht ik gochujang, een pittige Koreaanse chilisaus. En wat is dat lekker zeg!
Ik zou dit recept zeker eens uitproberen want hoewel een rauwe eidooier misschien niet heel goed klinkt gaart deze netjes wanneer je hem door het gehakt en de rijst roert en is het heerlijk romig…een heel klein beetje als pasta carbonara.
Zorg wel dat je ’s ochtends eerst de dooiers in de marinade zet als je dit wil gaan maken!
Ingrediënten:
Voor de pittig gezouten eierdooiers:
60 ml sojasaus
2 eetlepels guchujang
1,5 eetlepel honing
2 teentjes knoflook, geplet
4 eierdooiers, liefst van vrije uitloopeieren
Voor de gehakt en rijst schotel:
1 lente uitje, in grove stukken
1 theelepel verse gember
250 gram rundergehakt
2 theelepels maizena
1 eetlepel (roerbak)olie
vers gemalen zwarte peper
Voor erbij:
witte rijst
bieslook, fijngesneden
Bereiding:
- Voor de gezouten eierdooiers meng je in een schaal de sojasaus, gochujang, honing en de teentjes knoflook. Scheidt de eieren en leg de dooiers voorzichtig in de marinade. Dek de schaal af en zet 10 tot 12 uur in de koelkast.
- Haal de dooiers voorzichtig uit de marinade en zet even opzij. Pureer in een blender de lente-ui en gember samen met de marinade tot een saus.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan, voeg het gehakt toe en strooi er de maizena en zwarte peper over. Bak het gehakt rul en voeg dan 4 tot 5 eetlepels van de marinade toe. Bak nog een paar minuten totdat de saus opgenomen is door het gehakt.
- Schep de rijst op een bord en verdeel hier het gehakt over, schep in het midden een eierdooier en strooi er bieslook over.
Je kunt voor dit recept ook sriracha hotsaus gebruiken maar deze Koreaanse saus heeft toch wel een specifieke smaak.
Eventueel kun je er nog wat geroosterde sesamolie overheen druppelen.
Gezouten eierdooier met gehakt en rijst
(Gebaseerd op een recept van Lady and Pups)