Tja ik heb toch weer een kip recept, ik kan het niet laten…misschien moet ik de naam van mijn blog maar veranderen in chickendom…Maar deze sesam kip met een kruidige pruimensaus is niet zomaar een kippen receptje.
Het was echt een ontzettend lekkere kip en die saus maakte het echt helemaal af! Ik gebruikte lekker sappige en best wel zoete, vrij grote pruimen voor deze saus. Ik ben dol op pruimen en meestal maak ik er zoete gerechten mee zoals bijvoorbeeld een heerlijke pruimencake.
Deze iets pittige maar toch wel zoete pruimensaus is heerlijk bij een stukje kip maar vast ook bij eend of een balletje gehakt. Toch fijn dat het weer pruimentijd is!
Ingrediënten:
Voor de kip:
1,8 kilo kip
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels Chinese five spice poeder
2 eetlepels honing
2 eetlepels sesamzaadjes
Voor de pruimensaus:
6 pruimen, zonder pit en in kwarten
3 eetlepels zachte bruine suiker
2 theelepels Chinese five spice poeder
1 theelepel maizena
100 ml rijst wijn azijn
Voor erbij:
kleine wraps
komkommer in reepjes
lente uitjes, fijngesneden
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Leg de kip in een ovenschaal, wrijf de kip in met de olie, kruiden mix en zout. Rooster de kip 30 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en bak de kip nog anderhalf uur.
- Maak ondertussen de pittige pruimensaus. Doe de pruimen, suiker, five spice mix, maizena en een flinke snuf zout in een ovenschaal. Giet er de azijn overheen en roer goed door.
- Haal de kip uit de oven, schenk er de honing over en strooi er de sesamzaadjes over. Zet de kip nog 20 minuten in de oven en de pruimen een plank lager. Als de kip gaar is haal je deze uit de oven, dek af met aluminiumfolie.
- Laat de pruimen nog een kwartiertje in de oven staan totdat ze zacht zijn er een plakkerige saus ontstaat. Serveer de stukjes kip op een wrapje met wat van de saus en stukjes komkommer en lente ui.
Mijn saus was iets te zuur naar mijn smaak dus ik voegde nog wat zout en suiker toe om op smaak te brengen.
De oventijd van de kip kan afwijken als je kip groter of kleiner is, hou dit in de gaten.
Sesam kip met een kruidige pruimensaus
(Gebaseerd op een recept uit Goodfood)