Met deze hele week nog prachtig weer in het vooruitzicht gaan wij natuurlijk de barbecue nog eens aansteken en ik weet zeker dat wij niet de enige zijn! Wil je eens iets anders op je barbecue leggen probeer dan zeker eens deze gegrilde sardines in serranoham.
Ooit heel lang geleden aten we gegrilde sardines in Portugal. Heel lekker vond ik die maar geen idee hoe thuis sardines klaar te maken…blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn hoor en deze sardientjes gerold in ham zijn simpel en erg lekker!
Speciaal voor deze visjes kocht ik een visrek voor op de barbecue, dat werkte echt heel fijn. Iets minder fijn was het schoonmaken van deze kleine visjes, volgende keer laten we ze toch maar schoongemaakt door de visboer, ieder zijn vak zeg maar 😉
Ingrediënten voor de gegrilde sardines met serannoham :
1 blik kikkererwten
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie
8 tot 12 verse sardines, schoongemaakt
8-12 dunne plakken serannoham of andere lekkere rauwe ham
bladsla
tomatenchutney
Bereiding van de gegrilde sardines met serannoham:
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Schep in een kom de kikkererwten om met de komijn, paprikapoeder en olijfolie. Bak de kikkererwten in de koekenpan tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 5 minuten.
- Wikkel elke sardine in een plakje ham en bestrijk de ham met een beetje olie. Rooster de sardines zo’n 3 minuten per kant tot ze net gaar zijn. Je kunt dit zien aan de oogjes die dan wit worden.
- Serveer de sardines met de sla en de kikkererwten op een bord en geef er de tomatenchutney bij.
De sardientjes die wij hadden waren best wel klein dus we maakten er wat meer klaar.
Tomatenchutney moest ik even naar zoeken, ben van plan om die nog eens zelf te gaan maken.
Gegrilde sardines met serannoham
(Gebaseerd op een recept uit de Delicious)