Soep

Prei aardappel soep met gekarameliseerde prei

Terwijl het volgende soepje hier alweer staat te koken op het fornuis, denk ik nog met veel plezier terug aan deze heerlijke prei aardappel soep.

Natuurlijk maakte ik al eens eerder een soep met prei en aardappel die heel erg lekker is, maar deze heeft iets bijzonders! Je begint met flink wat prei en net als wanneer je een uiensoepje maakt laat je de prei langzaam bruin worden. Dit zorgt voor zoveel smaak aan de simpele prei.

Dan gaat er nog een bouquet garni en dungesneden plakjes aardappel bij. En om het af te maken nog een klein scheutje room, meer heeft deze soep niet nodig. Een heel makkelijk recept voor een smaakvolle en toch wel bijzondere soep. Geef deze soep vooral wat tijd en liefde 😉

Wat heb je nodig voor de prei aardappel soep met gekarameliseerde prei

1 kilo prei, witte en lichte groene gedeelte
2 laurierbladeren
2 takjes verse tijm
4 takjes peterselie
2 eetlepels olie of boter
2 teentjes knoflook, gepeld en heel fijn gesneden
2 liter groentebouillon
1 theelepel zeezout
1 theelepel zwarte peper
800 gram vastkokende aardappelen, gehalveerd en in dunne plakjes
Eventueel room en blaadjes peterselie voor garnering

Hoe maak je de prei aardappel soep met gekarameliseerde prei:

  1. Halveer de prei en spoel goed af onder stromend water, snijdt ringetjes van de prei. Maak een bouquet garni door de kruiden samen te binden met een stukje keukentouw.
  2. Verwarm de boter of olie in een ruime pan op halfhoog vuur en bak hierin de prei totdat deze goudbruin is, zo’n 20 tot 30 minuten. Laat de knoflook op het einde een paar minuutjes meebakken.
  3. Giet de bouillon bij de soep, voeg het bouquet garni toe en de zout en peper. Breng op hoog vuur aan de kook, zet laag en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg nu de aardappels toe en laat nog ongeveer 45 minuten zachtjes koken, totdat de aardappels goed gaar zijn.
  4. Verwijder het bouquet garni en breng op smaak met zout en peper. Druppel er wat room over. Bestrooi met fijngesneden peterselie.

Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken om de soep op smaak te brengen zoals bijvoorbeeld salie, tijm of rozemarijn. Of dille zoals ik deed.

De inspiratie voor de prei aardappel soep met gekarameliseerde prei

Gebaseerd op een recept van NY times cooking

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
Recipe Name
Prei aardappel soep met gekarameliseerde prei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 2 Review(s)
Cookingdom

View Comments

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago