Dit zie je echt overal voorbij komen op Instagram en op tv in programma’s over eten en ik besloot dat ik zelf ook geroosterde varkensbuik in een broodje wilde maken.
En dan geen gewone broodjes maar gua bao oftewel gestoomde platte witte broodjes. Het was even zoeken maar ik kocht deze bij de groothandel. Het schijnt dat sommige grotere toko’s ze ook verkopen. Deze heerlijke zachte buns zijn het zeker waard om even naar op zoek te gaan en samen met langzaam gegaard buikspek is het een heerlijke snack.
Ingrediënten voor geroosterde varkensbuik in een broodje:
70 gram zout
100 gram suiker
1 kilo varkensbuik met zwoerd
4 eetlepels hoisin saus
eventueel grof zeezout
Garnering:
hotsaus
lente ui, fijngesneden
gebakken uitjes
zoetzure komkommer
koriander blaadjes
Bereiding van geroosterde varkensbuik in een broodje :
- Begin een dag van tevoren met dit recept. Los 70 gram zout en 100 gram suiker op in een liter water. Plaats hier een kilo varkensbuik in en laat een nacht in de koelkast liggen. Dit gaat goed in een grote plastic zak.
- Verwarm de oven voor tot 250 graden Celsius. Haal het buikspek uit de koelkast en dep de bovenkant droog, snijdt met een scherp mes het zwoerd in en leg in een schaal met het zwoerd naar boven.
- Meng 4 eetlepels Hoisin saus met 250 ml water en wrijf de bovenkant in met een eetlepel van dit mengsel. Plaats het vlees in de oven en laat ongeveer een half uur kleuren.
- Haal het vlees de oven en zet die op 150 graden. Giet de rest van het Hoisin mengsel voorzichtig in de schaal (niet over de bovenkant) en dek goed af met 2 lagen aluminiumfolie. Zet het vlees dan nog 2 uur in de oven totdat het gaar is.
- Snijdt het vlees in plakken en verwarm de broodjes in de magnetron of in een stoommandje. Leg een stuk buikspek op het broodje en garneer het met saus, lente ui, uitjes, komkommer en koriander naar smaak.
Mijn bovenkant was aan het einde van de bereidingstijd nog niet knapperig genoeg naar mijn zin dus heb ik de varkensbuik bestrooid met een beetje grof zeezout en nog even op 250 graden in mijn oven terug gezet totdat het knapperig genoeg was, ongeveer 20 minuten.
Zoetzure komkommer maak ik door 1 eetlepel suiker en een snuf zout op te lossen in ongeveer 4 eetlepels azijn. Daar roer ik de dun gesneden komkommer door.
De inspiratie voor geroosterde varkensbuik in een broodje
Gebaseerd op verschillende recepten die overal op het internet te vinden zijn.
Smakelijk eten!
Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.