Volgens mij heb ik nog nooit zelf een appeltaart gebakken! Ik bedoel zo’n echte met een gevlochten bovenkant. Vond het eigenlijk wel de hoogste tijd om me daar eens verandering in te brengen en daarom maakte ik een appeltaart met dulce de leche.
Maar ik maakte niet zomaar een taart, ik maakte 4 mini taartjes. Ze werden gevuld met lekker veel appel en homemade gezouten dulce de leche.
Dit recept was eigenlijk voor 8 kleine taartjes, ik maakte er 4 en van de rest nog 1 grotere. (Ik had maar 4 vormpjes :-))
Wat heb je nodig voor de appeltaart met dulce de leche:
Voor het deeg:
300 gram bloem
150 gram zelfrijzend bakmeel
35 gram maizena
30 gram custard poeder
3 eetlepels poedersuiker
1 snuf zout
200 gram koude boter, in blokjes
150 ml koud water
3 eierdooiers en 1 extra ei
1 eetlepel rietsuiker
Voor de vulling:
5 goudreinetten
1 theelepel citroensap
100 gram rietsuiker
4 theelepels custard poeder
330 gram dulce de leche
1/2 theelepel zeezout vlokken
Hoe maak je de appeltaart met dulce de leche:
Om het deeg te maken doe je de bloem, bakmeel, maizena, custard poeder, en een snuf zout in een keukenmachine. Voeg de koude boter toe en meng met de pulse knop tot je een kruimelig mengsel heb.
Mix de eierdooiers en 150 ml koud water erdoor totdat je een samenhangend deeg krijgt. Vorm een bal van het deeg en duw iets plat. Wikkel in plasticfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijdt in dunne plakjes. Doe de appels in een pan, met het citroensap en de rietsuiker en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat afgedekt ongeveer 10 minuten koken. Laar de vulling nu afkoelen
Als je de taartjes wil gaan maken verwarm je de oven voor tot 200 graden Celsius. Verdeel het deeg in 2 porties en verdeel 1 portie in 4 stukken. Rol op een met bloem bestoven werkvlak elk stuk uit tot een cirkel van 3 mm dik en bekleed hiermee de bodem en de rand van de vormpjes, laat het deeg iets over de rand hangen.
Schep op elke deegbodem een theelepel custard poeder. Roer het zout door de dulce de leche. Schep nu om en om lepels van het appelmengsel en de karamel op de bodems.
Maak weer een bal van de restjes van het deeg en rol fit uit tot een rechthoek, snijdt hier strookjes van voor het raster op de taart. Bestrijk de randen van het taartje met een beetje water en plak het raster vast. Snijdt al het deeg netjes af en maak eventueel een golfrandje.
Klop het extra ei los met 1 eetlepel water en bestrijk hiermee het deeg. Strooi er de rietsuiker over. Zet de taartjes op de bakplaat, zet de oven terug op 180 graden Celsius en bak de taartjes in 35 tot 40 minuten gaar en goudbruin. Serveer ze nog warm.
Ik gebruikte kleine vormpjes van de Hema, zo’n 10 cm doorsnee. Ik had maar de helft van alles nodig dus bakte nog een wat grotere. Met deze hoeveelheid kun je 6 tot 8 taartjes maken, hangt af van de grote van je vormpjes.
Dulce de leche is heel makkelijk zelf te maken, lees hier hoe je dat doet.
De inspiratie voor de appeltaart met dulce de leche
Dit recept vond ik in een Delicious.
Smakelijk eten!
Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.