Echt ik weet niet meer hoe ik ooit kookte maar toch vooral bakte zonder mijn keukenmachine. Ook voor deze gemberbolussen haalde ik dat ding weer uit de kast en wat was het leuk om de gemberspijs te maken.
Niet alleen met mijn Magimix ben ik blij maar ook van het deegje dat ik maakte werd ik gelukkig, een soepel zacht deeg waar ontzettend goed mee te werken is.
Op het moment zit ik echt in een fase dat ik heel veel gember gebruik, niet alleen in mijn warme maaltijden maar ook in zoete gerechten. Deze gember rolletjes zijn daar een mooi voorbeeld van.
Wat heb je nodig voor de gemberbolussen:
100 ml melk
5 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
250 gram bloem
1 ei
50 gram zachte boter en 50 gram gesmolten boter
1 theelepel zout
250 gram stemgember (1 potje)
50 ml gembersiroop
150 gram blanke amandelen
3 eetlepels witte basterdsuiker
Hoe maak je de gemberbolussen:
Verwarm de melk totdat deze ongeveer 40 graden Celsius is. Roer er de gist en de suiker doorheen en laat 10 minuten staan totdat het begint te schuimen.
Zeef de bloem boven een beslagkom, voeg de melk, het ei en de zachte boter toe. Meng even en voeg dan het zout toe.
Kneed het deeg met een mixer met deeghaken ongeveer 5 minuten of met de hand zo’n 10 minuten. Voeg eventueel een klein beetje extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Doe het deeg in een kom en dek af met plasticfolie, laat het deeg een uur rijzen.
Ondertussen laat je de gember bolletjes goed uitlekken en vang je de siroop op. Pureer de gember bolletjes met de amandelen in een keukenmachine totdat je een mooie spijs krijgt.
Verdeel de gesmolten boter en de gembersiroop over de 12 holtes van een muffin vorm, ongeveer 1 theelepel van allebei per bakje.
Snijdt het deeg in 12 gelijke delen, rol ze door de basterdsuiker en duw met de vingertoppen elk stukje uit tot een rechthoekje van ongeveer 12 cm lang. schep er een flinke lepel spijs op en rol de plakjes op als een sigaar. Maak er nu een krul van en leg ze in een muffin vormpje. (zie foto)
Laat het deeg nog 30 minuten rijzen in de vormpjes. Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden Celsius. Zet een schaaltje met water in de oven voor wat stoom. Bak de bolussen ongeveer 20 minuten in het midden van de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen in de vorm.
De inspiratie voor de gemberbolussen
Het recept komt uit het boek Bakken met kennis, ik heb de hoeveelheden voor de gemberspijs wel wat aangepast.
Smakelijk eten!
Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.