Stoofpeertjes op oma’s manier

Vandaag op tweede kerstdag het recept voor deze stoofpeertjes op oma’s manier. Ze zijn perfect rood en smaken zoals ouderwetse stoofpeertjes horen te smaken.

Met dit soort dagen mis je de mensen die er niet meer zijn vaak nog een beetje meer en door de gerechten te maken die je samen at en waar je mooie herinneringen aan hebt zijn ze er toch een beetje bij.

Mijn oma kookte altijd hele pannen vol en in het stoofperen seizoen kregen we iedere week een bakje mee, zoveel zelfs dat we ze gewoon beu waren!

Alleen de Gieser Wildeman stoofperen zijn goed genoeg om oma’s stoofpeertjes te maken. Ze zijn wel niet helemaal op mijn oma’s manier klaargemaakt  want kardemom gebruikte ze nooit. Wel kookte ze stoofpeertjes altijd in rode bessensap en dat deed ik dus ook.

Ik had echt prachtige peertjes deze keer en ze werden zo rood. Voor de foto liet ik de peertjes heel maar de kinderen hadden ze liever gehad zonder klokhuis, de volgende keer snijd ik ze gewoon in vieren, zoals mijn oma ook altijd deed.

Wat heb je nodig voor de stoofpeertjes op oma’s manier:

1 sinaasappel
1 kg Gieser Wildeman stoofpeertjes, geschild
250 ml rode bessensap
100 g suiker
1 kaneelstokje (zakje 20 g)
4 kardemom pods, gekneusd

Hoe maak je de stoofpeertjes op oma’s manier :

  1. Snijd met een scherp mesje 3 reepjes schil van de sinaasappel. Je kunt de peertjes heel laten met het steeltje eraan of in kwarten snijden en het klokhuis verwijderen.
  2. Doe de stoofperen in een ruime pan en giet het bessensap erbij. Voeg de sinaasappelreepjes, suiker, kaneelstokje en kardemom toe. Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
    Laat 1 uur zachtjes koken op laag vuur totdat de peertjes rood en zacht zijn.

De stoofpeertjes zijn zowel warm als koud erg lekker.
Natuurlijk kun je ook rode wijn gebruiken maar mijn kinderen vinden ze met bessensap lekkerder.

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
Recipe Name
Stoofpeertjes op oma's manier
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4 Based on 19 Review(s)
Cookingdom

View Comments

  • Kookvocht niet weggooien! Koud bewaren en mixen met gin, takje rozemarijn en ijsklontje erbij. Bah wat lekker..

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago