Na al die receptjes voor stamppot vond ik het nog wel leuk om mijn 7 tips voor lekkere stamppot met jullie te delen!
Ik ben nooit echt gek geweest op stamppot, ik eet mijn groenten en aardappels liever apart…maar de laatste tijd ben ik er wel achter gekomen dat er veel meer bestaat dan gewoon peeënstamp, (zoals wij hutspot hier noemen) boerenkoolstamppot of een zuurkool stamppot en dat stamppot echt heel lekker kan zijn! Ook kwam ik erachter dat er een aantal dingen belangrijk zijn om lekkere stamppotjes te maken en daar maakte ik een lijstje van.
1. Laat je aardappels goed uitstomen
Natuurlijk giet je je aardappels eerst goed af, maar ik laat ze daarna ook altijd nog even op het laagste pitje 5 minuten uitstomen. Hierdoor heb ik veel meer invloed op de hoeveelheid vocht die bij mijn stamppot gaat en wordt het geen papje. Door schade en schande geleerd…
2. De juiste aardappel
Gebruik wel de juiste aardappel, het liefst een kruimige aardappel. Bij de meeste aardappels in de supermarkt staat op de verpakking met wat voor soort je te maken hebt en waar ze geschikt voor zijn. De groenteboer kan je vast vertellen welke aardappels je nodig hebt voor een stamppot.
3. Verse groenten
Misschien wel een open deur, maar gebruik altijd frisse groenten en goeie aardappels, omdat je alles mengt wordt heel je stamppot minder lekker als er slechte ingredienten inzitten…logisch toch.
4. Gebruik een stamper of knijper
Pureer je stamppot niet in een keukenmachine, het wordt dan een slijmerig papje. Een staafmixer kan wel maar dan maak je babyhapjes 😉 Een lekkere stamppot hoeft niet helemaal glad te zijn en dit gaat heel goed met een stamper.
5. Breng op smaak
Heel belangrijk, breng je stamppot op smaak met zout en peper. Ik gebruik zelf graag witte peper in mijn stamppotjes. Veel groenten zoals bijvoorbeeld broccoli of bloemkool die door een stamppot kunnen zijn ook lekker met een snuf nootmuskaat. Maar je kunt natuurlijk ook andere kruiden en specerijen uitproberen.
6. En de combinaties zijn eindeloos
Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt er een stamppotje mee maken! Gebruik eens zoete aardappels, knolselderij of pastinaak in plaats van aardappels. Ook kun je klassieke gerechten omtoveren tot een stamppotje zoals bijvoorbeeld dit lentestampotje gebaseerd op de caesar salad.
7. De extra's
Noten, spekjes, kruiden, altijd lekker en kleurrijk om nog iets over de stamppot te doen. Of lekker ouderwets, een kuiltje in de stamppot met lekkere jus en een gehaktbal. En rookworst is ook echt een klassieker.
En restjes opgebakken stamppot, zoals bijvoorbeeld hutspot met wat mosterd, is ook geweldig!
Nog even op een rijtje, de stampotten van de afgelopen week:
Wat is jullie favoriete stamppot of heb je misschien nog een goeie tip?
Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…