Recepten

Tapenade van zwarte olijven en vijgen

Tapenade is een Frans gerechtje dat bestaat uit fijngemaakte olijven en kappertjes. Er gaat een beetje mosterd en wat knoflook bij en in dit geval ook nog vijgen. En dat is echt lekker, zeker met een toastje.

Het idee om vijgen door de tapenade te doen beviel me wel omdat olijven en kappertjes allebei nogal stevig van smaak zijn en gedroogde vijgen zijn heerlijk zacht van smaak en een beetje zoet.

Dit smeersel kan ook gemaakt worden met groene olijven en dit gerechtje wordt ook wel gemaakt met zongedroogde tomaatjes. Nog genoeg ideeën om uit te proberen dus 😉

Wat heb je nodig voor de Tapenade van zwarte olijven en vijgen:

  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 150 gram zwarte olijven, ontpit en afgespoeld
  • 1 1/2 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 klein teentje knoflook, geschild
  • 1/2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
  • 1 theelepel fijngehakte tijm of rozemarijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper

Hoe maak je de Tapenade van zwarte olijven en vijgen:

  1. Wel de vijgen een half uurtje in kokend water en laat goed uitlekken. Doe alle ingredienten in een foodprocessor en puls totdat je een grove pasta hebt en breng op smaak met zout en peper.
  2. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe als de pasta te stevig blijft. Serveer met toastjes of geroosterd brood.

Je kunt de tapenade ook met een vijzel en stamper maken.
Het is lekkerder om de olijven dip een dag eerder te maken dan je hem wil eten om de smaken goed te laten mengen.
Ik gebuik voor dit receptje graag grove mosterd omdat die wat minder pittig is, natuurlijk kun je ook Franse mosterd gebruiken

De inspiratie voor de Tapenade van zwarte olijven en vijgen

Dit receptje vond ik op de blog van David Lebovitz, zeker de moeite om een kijkje te nemen als je deze blog nog niet kent…

Smakelijk eten!

Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.

Summary
Recipe Name
Tapenade van zwarte olijven en vijgen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Cookingdom

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago