Ieder jaar zo rond St Patricks day krijg ik de neiging om een soda brood te bakken. En deze keer wilde ik een soda brood met chocolade maken! Weer eens wat anders dan een hartig soda brood.
St Patricks day is de nationale feestdag van Ierland en valt dit jaar op vrijdag 17 maart. Nadat ik vorig jaar zomer in Dublin ben geweest vind ik Ierland alleen nog maar aantrekkelijker geworden en ik zou heel graag nog een keer terug willen naar dit mooie land vol vriendelijke mensen. Het soda brood dat ik daar had was ook echt ontzettend lekker en thuis maken is echt niet zo moeilijk.
Soda brood maken is eigenlijk erg simpel en leuk om te doen. Je hoeft het brood niet te laten rijzen omdat je baksoda gebruikt als rijs middel. Er moet dan ook altijd iets van zuur door om de baksoda aan het werk te zetten. In het geval van een soda brood is dat meestal karnemelk.
Ook heel belangrijk bij dit soort broden is dat je voorzichtig bent met het deeg, niet te lang kneden want dan werkt de baksoda niet meer in de oven.
500 gram bloem
50 gram suiker
1 theelepel baksoda
1 theelepel zout
1/4 theelepel kaneel
1/8 theelepel kardemom
400 ml karnemelk
1 ei, los geklopt
100 gram chocolade, fijn gehakt
Eet met gezouten boter en honing.
Het brood is de eerste dag het lekkerst maar daarna kan het heel goed geroosterd worden.
Dit recept vond ik op How sweet it is
Volg je Cookingdom al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien.
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…