Ik wilde al zo lang eens shakshuka klaarmaken. Vroeger aten wij dit zeker 1 x in de week als lunch, niet dat we er ons van bewust waren dat het shakshuka was en ook konden we toen niet voorspelen dat het vele jaren later een echte hype zou worden. Deze shakshuka met spinazie en harissa is een erg lekkere variatie!
Het was Ottolenghi die de Oosterse keuken populair maakte en dit simpele en veelzijdige gerecht, dat eigenlijk niets meer is dan eieren in een pittige tomatensaus, verdient die plek in de spotlights ook zeker. Mijn moeder maakte dit dus vroeger regelmatig voor ons maar dan met gehakt en zonder spinazie of harissa, het recept had ze van mijn vader uit Turkije. Daar heet dit gerecht menemen.
En misschien wel het allergrootste voordeel aan dit gerecht is dat het zowel als ontbijt, lunch of avondeten geschikt is. Maar mijn persoonlijke voorkeur is eigenlijk een brunch 🙂
Voor erbij:
Natuurlijk kun je gehakt toe voegen zoals mijn moeder vroeger bij ons deed, maar ook wat blokjes chorizo lijkt me een geweldige toevoeging.
Verse spinazie kan ook, maar die was nogal slecht verkrijgbaar op sommige momenten vandaar dat ik diepvries spinazie gebruikte.
Ik ben dol op harissa, een midden-Oosterse pittige saus, natuurlijk kun je ook gewoon chilipoeder of een fijngesneden pepertje toevoegen voor wat pit.
Laat het vooral weten op  Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…
View Comments
ik had gisteren weinig tijd om uitgebreid te koken en zag je recept voor Shakshuka
Het was heerlijk ook door de combinatie van spinazie en Harissa. Stuk stokbrood erbij en klaar!
Dank je wel, is een snelle favoriet uit mijn jeugd :-)