Soms maak ik iets klaar omdat ik een plaatje dat ik zie mooi vind, dat was in het geval van deze kokosrijst met kruiden eigenlijk ook wel een beetje zo…en het idee om pandan bladeren te gebruiken als ondergrond vond ik ook helemaal geweldig!
We gingen speciaal even naar de toko om pandan bladeren te halen, natuurlijk wilde mijn dochter spekkoek. Mijn man koos een heerlijke chili piccalilly uit en ik ging me te buiten aan verse kruiden.
Het resultaat van het bezoekje aan de Oosterse supermarkt werd deze heerlijke kokos rijstschotel met allerlei lekkers en natuurlijk spekkoek als toetje ?
Ingrediënten voor de kokosrijst met kruiden:
400 gram basmati rijst, gekookt
1 bosje munt, blaadjes fijngesneden
1 bosje koriander, blaadjes fijngesneden
Voor de dressing:
2 cm gemberwortel, geschild
1 teentje knoflook
1 theelepel bruine basterdsuiker
3 eetlepels kokosmelk
rasp en sap van 2 limoenen
1 theelepel vissaus
1 eetlepel sojasaus
Voor erbij:
pandan bladeren
gebakken uitjes
pinda’s
chili jam
augurken
peultjes, geblancheerd
partjes limoen
rode ui, in ringen
Thaise basilicum, of gewone als je die niet kunt vinden
Chili piccalilly
Bereiding van de kokosrijst met kruiden:
- Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een keukenmachine. meng de gekookte rijst met de munt en koriander. Voeg 125 ml van de dressing toe en schep nog even door.
- Maak de pandan bladeren vochtig en verwarm ze 15 seconden in de magnetron totdat de geur vrijkomt. Leg de pandan bladeren op een mooi bord en schep er de kruidenrijst op. Verdeel de rest van de ingrediënten er omheen en serveer met de rest van de dressing.
Natuurlijk kun je dit gerecht ook zonder de pandan bladeren maken en kun je variëren op de ingrediënten die je erbij geeft. Maar mocht je net als ik dol zijn op een bezoekje aan de Aziatische supermarkt is dit een geweldig gerecht om te maken! De pandan bladeren vond ik daar trouwens in de vriezer.
De chili piccalily is een fijne ontdekking en natuurlijk ook te gebruiken ipv een gewone piccalily.
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!