Groentesoep met balletjes…tja dat is echt puur jeugdsentiment en comfortfood. Er is echt heel weinig waar ik blijer van word dan van een kom zelfgemaakte groentesoep.
Het is dus wel een beetje vreemd dat het recept voor de Italiaanse versie van deze soep al wel op mijn blog staat maar de gewone simpele Hollandse versie niet.
Mijn oma gebruikte vroeger altijd zoveel vermicelli dat de lepel rechtop kon blijven staat en zoveel selderij dat het hele huis er heerlijk naar rook. Toen mijn oma niet meer zo goed ter been was moesten we regelmatig een bosje selderij voor haar meebrengen uit de supermarkt want soep moest er gemaakt worden 🙂
Daarom dan nu eindelijk het recept op de geboortedag van mijn oma, geboren in 1914…
Wat heb je nodig voor de Groentesoep met balletjes :
Voor 4-6 kommen
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1-2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1-2 winterwortels, geschild en in blokjes
- 1 prei, gewassen en in halve ringen
- 3 takjes selderij, fijngesneden
- 200 gram half om half gehakt of rundergehakt
- zout en peper
- 2 runderbouillontabletten
- 1 laurierblaadje
- stukje foelie
- 1 handjevol vermicelli
Hoe maak je de Groentesoep met balletjes:
- Verwarm de olie in een soeppan. Smoor op laag vuur de, bleekselderij, wortel, prei en selderij een paar minuten. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en rol kleine balletjes van het gehakt.
- Voeg een liter water en de 2 bouillonblokjes toe aan de pan en breng aan de kook. Voeg de gehaktballetjes, laurierblad, foelie en vermicelli toe.
- Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Verwijder het laurierblaadje en de foelie en breng op smaak met zout en peper.
Natuurlijk kun je ook andere groenten gebruiken, deze soep is echt ideaal om restjes op te maken. Ook kun je deze soep vega maken door groentebouillon te gebruiken en de soepballetjes weg te laten.
Smakelijk eten!
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!