Recepten

Zoete chilisaus maak je gewoon zelf

Wij zijn echt al jaren verzot op zoete chilisaus, volgens sommige in ons huishouden wordt alles lekkerder met chilisaus! Het zelf maken van zoete chilisaus stond al een tijd op mijnĀ  to-do lijstje en deze versie is een beetje vreemd maar echt verslavend lekker! En ook nog eens heel makkelijk om te maken.

Rode peper

Er zijn veel verschillende pepers en allemaal hebben ze hun eigen specifieke smaak en scherpte. De scherpte van pepers wordt gemeten met de scoville schaal. Voor deze zoete chilisaus gebruikte ik rode jalapeno pepers omdat diegene waren die ik kon vinden. De lange Thaise rode pepers die je eigenlijk gebruikt voor een chilisaus zijn veel pittiger. Ik ben dol op de iets minder pittige en een beetje kruidige jalapenos en vond ze goed werken voor mijn chilisaus.

Veelzijdig

Deze chilisaus is echt ontzettend veelzijdig, hij is heerlijk op avocado toast, met vlees of vis. Groenten geef je er een lekkere kick mee en je hebt niet heel veel nodig van deze saus omdat hij zo vol van smaak is. Maak dus gerust een dubbele portie.

Wat heb je nodig voor zoete chilisaus:

  • 6 rode pepers, in stukjes (ik gebruikte rode jalapenos)
  • 1 uitje, grof gehakt
  • 1 duim groot stuk gember, geschild en in stukken
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 theelepels sesamolie
  • 60 ml witte wijn azijn
  • 1 eetlepel vissaus
  • 100 gram bruine suiker

Hoe maak je de zoete chilisaus:

  1. Maal in een kleine foodprocessor de pepers, ui en gember fijn. Verwarm de olie met de sesamolie in een ruime koekenpan op halfhoog vuur. Bak het pepermengsel ongeveer 10 minuten tot het net begint te kleuren.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg de azijn, vissaus en suiker toe. Roer goed en zet terug op het vuur, verwarm nog een paar minuten totdat de saus plakkerig en dikker wordt.
  3. Laat de saus wat afkoelen en schenk in een potje. In de koelkast kun je dit wel een paar weken bewaren.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
Recipe Name
Zoete chilisaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Cookingdom

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago