Recepten

Custard en filodeeg taart oftewel galatopita

Deze custard en filodeeg taart is prachtig, simpel en super lekker! Ik snap dat zowel custard als filodeeg niet simpel klinken maar in dit geval is het toch wel echt waar!

Op het moment ben ik nogal dol op filodeeg en als je er een paar keer mee gewerkt hebt weet je iets beter hoe je ermee om moet gaan.

Custard

Normaal gesproken kook je custard op laag vuur net tegen de kook aan en ik krijg dan altijd klontjes! Bij deze niet, je klopt alle ingredienten op en laat de oven het werk doen. En het ruikt echt heerlijk in je keuken als dit in de oven staat.

Filodeeg

Filodeeg scheurt graag en is niet altijd even makkelijk te gebruiken maar in deze prachtige taart hoeft het allemaal niet zo netjes en je hoeft het filodeeg niet te vullen maar je giet de custard gewoon tussen de filodeeg bloemen. Ik gebruikte grote filodeeg bladen vaak te koop bij de Turkse supermarkt in de vriezer.

Wat heb je nodig voor de custard en filodeeg taart:

  • 75 gram boter, gesmolten
  • 9 vellen filodeeg, ontdooid
  • 3 grote eieren
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 1½ theelepel vanille extract
  • 350 ml melk
  • poedersuiker

Hoe maak je de custard en filodeeg taart:

  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. en bekleed een vierkant bakblik van 20×20 met bakpapier en bestrijk licht met boter.
  2. Leg het filodeeg onder een vochtige doek en pak er steeds 1 vel af. Smeer een dun laagje boter op het vel en vouw het vanaf de lange kant op als een harmonica. Rol het nu op tot een spiraal en plaats in de bakvorm herhaal met de andere 8 vellen en plaats ze naast elkaar.
  3. Bak de filodeeg bloemen 20-25 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de oven maar laat de oven wel aan. Maak ondertussen de custard door de eieren, suiker, zout, vanille en melk te mengen in een kom en klop dit 10 minuten.
  4. Giet de custard over het filodeeg en zet terug in de oven. Bak dit nog ongeveer 25-30 minuten totdat de custard stevig is. Laat een beetje afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Smakelijk eten!

Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!

Summary
Recipe Name
Custard en filodeeg taart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Cookingdom

View Comments

Share
Published by
Cookingdom

Recent Posts

Geroosterde bloemkool met de ultieme kaassaus

Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…

4 jaar ago

Makkelijk kaneelbrood met vanille glazuur

Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…

4 jaar ago

Goedgevulde Mexicaanse pastasalade met mais en limoen

Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…

4 jaar ago

Plakkerige abrikozen kip met broccoli

Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…

4 jaar ago

Pancake cereal of mini pannenkoekjes

Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…

5 jaar ago

Pittige kaassaus zelf maken

Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…

5 jaar ago