Eigenlijk zouden we op de terugweg vanuit München nog een overnachting doen in Straatsburg maar we schoten best goed op. Daarom besloten we om toch in 1 keer naar huis te rijden en zo miste ik de kans om de klassieke flammkuchen te proeven daar.
Maar ja, je bent een foodblogger of niet natuurlijk, en ik besloot dan maar gewoon om het thuis zelf te gaan maken. Daar heb ik geen spijt van want wat is dat lekker en het plan om Straatsburg te bezoeken hebben we nog steeds.
Flammkuchen
Ook wel tarte flambee genaamd is een gerecht uit de Elzas, een gebied in het noordoosten van Frankrijk dat grenst aan Duitsland. Het wordt gemaakt van een dun brooddeeg met crème fraîche, spekjes en uien. Het doet wat denken aan pizza maar je hebt hier geen rode saus maar crème fraîche als basis.
Wat heb je nodig voor de klassieke flammkuchen:
- 60 gram crème fraîche
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- paar takjes tijm, blaadjes afgerist
- peper en zout
- 1 flammkuchen bodem
- 1 ui, gesnipperd
- 125 gram gerookte spekblokjes
- geraspte gruyère
Hoe maak je de klassieke flammkuchen:
- Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de crème fraîche met de knoflook en tijmblaadjes, breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekblokjes totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de ui toe en bak mee totdat deze zacht wordt.
- Plaats de flammkuchen bodem op de bakplaat en besmeer met een laagje crème fraîche. Verdeel de spek met ui over de bodem en strooi er de geraspte kaas over.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de flammkuchen 8-10 minuten totdat de kaas gesmolten is en de randjes beginnen te kleuren. Verdeel in stukken en serveer warm.
Smakelijk eten!
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!
hebben wij ook gemaakt deze zomer en njammie…zo heerlijk
ze zien er heerlijk uit!
Dank je wel!
Wat leuk! En ze zijn ook zo makkelijk in te maken ?