Deze buikspek met miso boter en gember is een ontzettend lekker voorgerechtje. Vol met Japanse smaken, zowel zoet, zuur, zout en een heel klein beetje bitter.
Nadat we laatst bij Wagamama in Rotterdam hadden gegeten wilde ik zelf ook aan de slag met deze bijzondere smaken. Ik zag een receptje in de laatste Delicious voor tartare van spek met Aziatische smaken. Een echte tartare vond ik het niet want dat is toch met rauwe biefstuk en een eierdooier in mijn ogen. Maar het idee stond me wel aan en zo ontstond dit gerechtje.
Ik ben echt dol op de pittige, lastig te omschrijven smaak van gember. Gember komt van de wortelstok van de gemberplant. Je kunt ook gedroogd gemberpoeder kopen en dit is wat scherper van smaak dan verse gember. Ik vind het altijd best een gedoe om de gember te schillen en fijn te snijden. Als ik eraan begin schil ik vaak gelijk een flink stuk en maal dat fijn in mijn kleine keukenmachine. Wat ik niet nodig heb vries ik in.
In veel recepten gebruik ik voorgesneden spekblokjes maar voor dit gerecht wilde ik wat grotere blokjes dus sneed ik zelf een stukje buikspek in blokjes. Je kunt ook gewoon speklapjes gebruiken. In dit gerechtje breng je de spek op smaak met Japanse ingredienten en dat past echt heel goed bij een stukje spek.
Voor dit gerechtje is een tripje naar de Aziatische supermarkt wel handig, maar miso pasta is tegenwoordig ook gewoon te koop bij de grotere supermarkten. De ponzu saus is eventueel te vervangen door wat limoensap en een scheutje sojasaus.
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!
Meestal kook ik mijn bloemkool en eet ik het met een beetje nootmuskaat. Deze geroosterde…
Dit makkelijke kaneelbrood met vanille glazuur is zacht en luchtig en heeft een mooie kaneel…
Deze goedgevulde Mexicaanse pastasalade is een nieuwe favoriet hier in huis. Dat is ook wel…
Deze plakkerige abrikozen kip is super simpel om te maken en heel erg lekker. Broccoli…
Na de dalgona koffie trend is er nu de pancake cereal. Lang zo snel niet…
Deze pittige kaassaus is erg lekker bij de pretzel bites maar misstaan ook niet als…