Vijgen en manchego salade met hazelnoten en een frisse dressing is geschikt voor een lichte lunch, als bijgerecht maar kan ook heel goed als een voorgerechtje.
Manchego
Manchego is een harde Spaanse kaas en wordt gemaakt met schapenmelk. De kaas heeft een nootachtige, iets zoete smaak en wordt in Spanje vaak gegeten als tapas. Maar ook in een salade is deze kaas goed op zijn plaats!
Soepstengels
De soepstengels met de ham zijn een bekend hapje op een feestje of bij een kaasplankje maar dit kan ook heel goed bij een salade en voor de lunch wordt de simpele salade dan net wat meer bijzonder en vullend.
Sla blaadjes
Voor deze salade kun je gewoon de sla gebruiken die je het liefste eet of die je nog in je groente la hebt liggen. Ik vind zelf de roodlof erg lekker en die geeft ook nog een leuk kleurtje. Witlof, bladsla of rucola is ook erg lekker of een handjevol veldsla die ik gebruikte.
Wat heb je nodig voor de vijgen en manchego salade:
- 2 eetlepels honing
- 1 takje rozemarijn
- 2 eetlepels hazelnoten, geroosterd
- rasp van een halve citroen
- zout en peper
- 2 theelepels olijfolie
- 1 theelepel balsamico azijn
- gemengde sla
- 2 vijgen, in kwarten
- 25 gram manchego kaas
- 4 soepstengels of grissini
- 4 plakjes prosciutto
Hoe maak je de vijgen en manchego salade:
- Verwarm de honing met een eetlepel water even in een klein pannetje of in de magnetron. Voeg een takje rozemarijn toe en zet opzij om de smaken in te laten trekken. Hak de hazelnoten grof, meng met de citroenrasp en een beetje zout en peper.
- Maak de dressing door de olijfolie en balsamico azijn te mengen, breng op smaak met wat zout en peper. Meng de sla met de dressing en verdeel over 2 borden.
- Verdeel de vijgen erover en schaaf er de manchego over. Verdeel de hazelnoten erover en besprenkel met de rozemarijn olie en de rest van de dressing. Rol de plakjes ham om de soepstengels en serveer bij de salade.
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!