Bun cha is een Vietnamees gerecht dat gemaakt wordt met varkensvlees en rijst. Knapperige groenten, frisse kruiden en een dipsaus op basis van vissaus mogen ook niet ontbreken.
Nu vind je dit misschien allemaal wel heel ingewikkeld klinken maar dat is het echt niet. Wel heel erg lekker en smaakvol en weer eens iets heel anders!
Rijstnoedels
De rijst in dit gerecht zijn rijstnoedels, zowel warm als koud erg lekker. Je kunt ze dus al goed van te voren klaarmaken. Rijstnoedels hoeven maar kort gekookt en daarna even afgespoeld om plakken te voorkomen.
Varkensfilet
Ik gebruikte varkensfilet voor dit gerecht, omdat je het vlees marineert en kort bakt in een hete pan blijft het mooi mals en sappig. Ik koop tegenwoordig wel varkensvlees van varkens die een goed leven gehad hebben. Je proeft en merkt echt wel verschil.
Wat heb je nodig voor de bun cha:
Voor het vlees:
- 1 kilo varkensfilet
- 4 lente uitjes, in stukjes
- 1 duimlengte verse gember, geschild en in plakken
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
Voor de saus:
- 2 eetlepels rietsuiker
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels water
- sap van 1 limoen
Voor erbij:
- rijstnoedels
- 2 kropjes baby romaine
- koriander blaadjes
- munt blaadjes
- tauge
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
Hoe maak je de bun cha:
- Snijdt lange dunne plakjes van de varkensfilet. Snijdt de lente ui, gember en knoflook fijn in een kleine foodprocessor. Meng met de vissaus, sojasaus en de sesamolie.
- Doe het vlees en de marinade in een schaal en laat een paar uur tot een nacht marineren.
- Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
- Rijg de varkensfilet aan satéstokjes en grill op een grillplaat of op de barbecue totdat het vlees gaar is. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar.
- Schep wat rijst noedels op een bord. Leg er 2 stokjes met varkensfilet naast, een paar blaadjes sla, munt en koriander en wat van de tauge. Strooi er wat rode peper over en serveer met een schaaltje saus.
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!