Ras el hanout kikkererwten met pita chips en tahin yoghurt saus is een heerlijke en rommelige snack. Kikkererwten hebben de neiging om te gaan rollen maar gelukkig houdt de tahin yoghurt saus alles nog een beetje bij elkaar.
Ras el hanout
Ras el hanout is een van onze favoriete kruiden mixen en ik gebruik het regelmatig als smaakmaker voor stoofvlees of groenten. Deze keer kreeg ik een vloeibare kruidenmix van Verstegen met ras el hanout en de vraag er een snack mee te maken. Ik vond wel dat dit een midden-oosterse georiënteerd gerechtje moest worden en zo kwam ik bij kikkererwten, pita chips en tahin.
Pita chips
Naast de zelf gemaakte pita chips en de heerlijke tahin yoghurt saus is wat tomaat en komkommer er ook lekker fris bij. Behalve dat dit een leuke snack is kun je dit ook eten als een lunch of simpel diner.
Wat heb je nodig voor de ras el hanout kikkererwten met pita chips en tahin yoghurt saus:
Voor de kikkererwten:
- olijfolie
- 1 ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels Liquids spice blend ras el hanout
- 1/2 eetlepel harissa
- zout
- 2 blikken kikkererwten, uitgelekt
Voor de pita chips:
- 3-4 (volkoren) pitabroodjes
- olijfolie
- zout
Voor de tahin yoghurt saus:
- 6 eetlepels tahin
- sap van 1 citroen
- 100 ml yoghurt
- 1 eetlepel honing
Voor erbij:
- 150 gram cherry tomaten, in stukjes
- 1/2 komkommer, in blokjes
- pijnboompitten, geroosterd
- hotsaus
- sumac
Hoe maak je de ras el hanout kikkererwten met pita chips en tahin yoghurt saus:
- Verhit een beetje olijfolie in een hapjes pan,voeg de ui toe en laat een paar minuutjes bakken zodat de ui zachter begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak deze kort mee.
- Roer de liquid spice blend en de harissa erdoor en voeg de kikkererwten toe. Roer goed door zodat alles bedekt is door de smaakmakers. Voeg een scheutje water toe en laat 10 minuutjes zachtjes pruttelen zodat de smaken goed in kunnen trekken.
- Maak ondertussen de pita chips. Snijdt de broodjes in punten en halveer deze voorzichtig overlangs, ieder puntje geeft 2 chips.
- Plaats de chips op een bakplaat en bestrijk met wat olijfolie. Strooi er een beetje zout over en bak ongeveer 15 minuten op 190 graden.
- Voor de saus meng je alle ingredienten met een paar eetlepels water totdat deze vloeibaar wordt.
- Serveer de kikkererwten, de pita chips en de saus in schaaltjes. Geef er de tomaat, komkommer, pijnboompitten en hotsaus bij. Strooi eventueel nog wat sumac over de kikkererwten of de yoghurt tahin saus.
- Laat iedereen lekker dippen, scheppen en kliederen of geef er een bordje bij en laat iedereen zelf wat opscheppen.
De liquid spice blend heb ik gekregen van Verstegen. Zoals altijd geef ik mijn eerlijke mening over deze producten.
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!