Deze zalm bowl met furikake is lekker snel klaar en heeft zoveel smaak! De bowl wordt naast de zalm gevuld met shiitake, avocado, rijst en rode kool.
Furikake
Furikake is een Japanse mix van onder andere sesamzaadjes en fijngehakte nori. Mocht je geen furikake hebben kun je dit ook gerust vervangen door sesamzaadjes. Ze hebben tegenwoordig bij de meeste grote supermarkten wel een knapperige sushi bowl topping en anders is een kijkje in een Aziatische supermarkt een leuk tijdverdrijf. Mocht je nog furikake over hebben dan kun je dit bijvoorbeeld gebruiken over een sushi bowl of in je popcorn
Zalmmoot
Zalm bakken moet een beetje op gevoel, je bakt de zalm aan één kant totdat deze bijna gaar is. Je kunt dit goed zien aan de zijkant. Als de zalm bijna helemaal gekleurd is aan de buitenkant draai je deze om en bak je nog kort op de andere kant.
Wat heb je nodig voor de zalm bowl met furikake:
Voor de saus:
- 50 ml sojasaus
- 50 ml mirin
Voor de zalm:
- plantaardige olie
- sesamolie
- zout en peper
- chilivlokken
- 600 gram zalmmoten
- 100 gram shiitake, in plakjes
Voor de rode kool:
- plantaardige olie
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 300 gram rode kool, fijngesneden
- peper
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- zout en peper
Voor erbij:
- rijst
- 1 avocado, geschild en in partjes
- komkommer
- lente ui
- furikake
- eventueel chilivlokken
Hoe maak je de zalm bowl met furikake:
- Meng de sojasaus met de mirin en zet even opzij.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan op halfhoog vuur, voeg een beetje sesamolie toe, wat peper en zout en eventueel chilivlokken. Voeg de zalm en de shiitake toe en bak de zalm op één kant totdat deze bijna gaar is, draai om en bak nog 1 tot 2 minuten. Zet het vuur uit en schenk een paar lepels van de saus over de zalm en de shiitake.
- Voor de rode kool verhit je een scheutje olie in een wok of hapjespan en bak het sjalotje totdat het glazig is. Voeg de kool toe en bak totdat de kool begint te slinken maar nog wel stevig is. Voeg de sojasaus en rijstazijn toe en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de rijst over 4 kommen, schep de kool erop en verdeel de avocado, komkommer en lente ui over de kommen. Leg op iedere kom een moot zalm en schep er wat van de shiitake op.
- Strooi er lekker veel furikake en eventueel nog wat chilivlokken over. Schep er nog wat van de saus over. Serveer gelijk!
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!