Op het moment hebben wij echt behoefte aan comfort food. En dit kan heel simpel zijn, een burger, heerlijke saus, witte rijst en een spiegelei. Het heet loco moco en is een Hawaïaans gerecht. Het kent vele variaties en de mijne maakte ik met champignons in de saus.
De Hawaïaanse keuken is een mix van Amerikaanse en Aziatische smaken en ik vind het echt een fascinerende keuken. Zo maakte ik al eens een bijzonder sushi, een heerlijke kipschnitzel en een vreemde maar erg lekkere pastasalade gebaseerd op gerechten uit Hawaï
Loco moco
De loco moco kan gegeten worden als ontbijt, lunch of avondeten. Een beetje vreemd klinkt het wel als ontbijtje maar het verschil met een full english breakfast is eigenlijk niet zo heel groot en na een nachtje doorhalen smaakt dit vast best goed. Wij aten het gewoon als avondeten , want zelfs dit als ontbijt gaat me tegenwoordig niet meer redden na een slapeloze nacht.
Burger
Ik maakte de hamburgers zelf maar mocht je echt haast hebben kun je gewoon een lekkere kant en klaar burger gebruiken. Je hoeft dan alleen nog maar de heerlijke saus te maken, rijst te koken en de burger en ei te bakken. Een groene salade past er goed bij maar ook broccoli lijkt me lekker.
Wat heb je nodig voor de loco moco met champignonsaus:
Voor de burger
- 500 gram rundergehakt
- 1/2 theelepel zout
- flinke snuf zwarte peper
- 2 theelepels oestersaus of eventueel worcestershire saus
- 1/2 uitje, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- plantaardige olie
Voor de champignonsaus:
- plantaardige olie
- 1 ui, gehalveerd en in halve ringen
- 250 gram kastanje champignons, schoongemaakt en in plakjes
- 1/2 liter runderbouillon
- 2 theelepels sojasaus
- 2 theelepels oestersaus of worcestershire saus
- 1 eetlepel maizena
- zout en peper naar smaak
Voor erbij:
- gekookte witte rijst
- 4 eieren
- lente ui, in ringen
Hoe maak je de loco moco met champignonsaus:
- Maak eerst de burgers door al de ingredienten behalve de olie te mengen in kom en vorm 4 burgers. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de burgers totdat ze aan gaar en bruin zijn,ongeveer 4 minuten per kant.
- Verwarm een beetje olie in een hapjespan en bak hier in de ui tot deze glazig wordt. Voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee. Giet de bouillon in de pan, voeg de sojasaus en de oestersaus toe en breng aan de kook.
- Schep een eetlepel van de bouillon in een kommetje met de maizena. Giet het maizena papje bij de saus, roer goed door en laat de saus zachtjes pruttelen totdat deze dikker wordt, ongeveer 7 minuten. Breng de champignonsaus op smaak met zout en peper.
- Schep wat rijst op een bord, verdeel de saus met de champignons erover en leg er een burger op. Bak een spiegelei voor erop en strooi er de lente ui over.
Spiegelei bakken
Een spiegelei maak je door een beetje boter te verwarmen in een kleine koekenpan op halfhoog vuur. Breek het ei boven een kommetje en schenk het vanuit een kommetje in de pan, zo voorkom je dat er stukjes schil in je pan komen. Bak het ei totdat het eiwit stevig is dit duurt maar een paar minuten. Laat op het bord of in dit geval op je burger glijden.
Laat het vooral weten op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #COOKINGDOM als je dit gemaakt hebt. Zou ik erg leuk vinden!